Wat te doen?

Er zijn twee mogelijkheden als een miskraam is vastgesteld:

– afwachten tot de miskraam spontaan optreedt.

– curettage: het weghalen van het zwangerschapsweefsel.

 

De keuze is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Beide benaderingen hebben voor – en nadelen. Je bepaalt zelf wat het beste bij je past. Ook is altijd een tussenoplossing mogelijk, zoals een tijdje afwachten, en als het te lang duurt, alsnog een curettage.

 

Afwachten

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang; soms duurt dit langer, zelfs tot een paar weken. Geleidelijk ontstaat krampende pijn in de onderbuik en neemt het bloedverlies toe. Bij de miskraam wordt de vruchtzak uit de baarmoeder gedreven. De pijn verdwijnt vrijwel direct na een miskraam die normaal verloopt. Ook het bloedverlies vermindert dan snel en is vergelijkbaar met de laatste dagen van een menstruatie.

 

Voordelen van afwachten

Een spontane miskraam geeft een meer natuurlijker verloop dan een curettage. Het verdriet kan thuis beleefd worden en eventuele complicaties van een curettage worden vermeden. Afwachten kan medisch geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap.

 

Nadelen van afwachten

Als je besluit om een spontane miskraam af te wachten, is het verstandig te bedenken hoe lang je wilt afwachten. Het kan emotioneel zwaar zijn. Ook kan door ruim bloedverlies, pijn of een incomplete miskraam later alsnog een curettage nodig zijn. Zwangerschapsverschijnselen kunnen blijven bestaan zolang er zwangerschapsweefsel in de baarmoeder aanwezig is.

 

Curettage

Bij een curettage verwijdert de gynaecoloog via een dun buisje (vacuümcurettage) of schrapertje (curette) via de schede en de baarmoedermond het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder. De ingreep duurt ongeveer 5-10 minuten en gebeurt in dagbehandeling. Vaak geeft men een korte narcose of soms een ruggenprik; je merkt dan niets van de ingreep. Eventueel kan de miskraam worden opgewekt door middel van tabletten.

 

Voordelen van een curettage

Minder onzekerheid dan bij afwachten en minder verstoring van het normale leven. Een ander argument dat vaak gebruikt wordt is dat het als vervelend ervaren wordt om met een niet-levensvatbare vrucht rond te lopen. Een curettage heeft als voordeel dat aan deze negatieve gevoelens een eind komt. Het verdriet over de miskraam zelf moet dan nog wel verwerkt worden. De ervaring leert dat het voor het verwerkingsproces goed is niet te snel in te grijpen.

 

Nadelen van een curettage

Een curettage is een medische ingreep. Een zeldzaam voorkomende complicatie is het syndroom van Asherman. Hierbij ontstaan verklevingen aan de binnenzijde van de baarmoeder. Deze kunnen de vruchtbaarheid nadelig beïnvloeden en moeten door middel van een operatie worden verwijderd in een later stadium. Een enkele keer komt een perforatie voor: het slangetje of de curette gaat door de wand van de baarmoeder. Meestal heeft dit geen gevolgen, maar soms is het verstandig een extra nacht in het ziekenhuis te blijven. Vaak krijgt je dan antibiotica.

Een andere complicatie is een incomplete curettage, waarbij een rest van de miskraam achterblijft. Dit gedeelte kan alsnog spontaan naar buiten komen maar ook kan het nodig zijn hiervoor een tweede curettage te moeten ondergaan.

Als je een rhesus negatieve bloedgroep heeft krijg je anti D immunoglobuline (anti-D) na een curettage.