Na een miskraam

Lichamelijk en emotioneel herstel

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of curettage gaat meestal vlot. Gedurende één tot twee weken bestaat vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. Het is verstandig met gemeenschap, zwemmen en in bad gaan te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Douchen kan wel.

De volgende menstruatie treedt na gemiddeld ongeveer vier tot zes weken op. 

Het opnieuw zwanger worden wordt door een miskraam niet bemoeilijkt en medisch gezien is het niet nodig te wachten met opnieuw proberen zwanger te raken.

Psychisch maken veel vrouwen na een miskraam een moeilijke tijd door. De miskraam betekent een streep door de toekomst en brengt een abrupt einde aan alle plannen en fantasieën over het verwachte kind. De verwerking van een miskraam verschilt: iedereen, vrouw en man, doet dat op haar of zijn eigen manier. Verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte zijn veel voorkomende emoties. Het is moeilijk aan te geven hoeveel tijd hiervoor nodig is. Het is verstandig te praten over je gevoelens met je partner, familie, vrienden, verloskundige en/of arts.

  

Onderzoek naar mogelijke oorzaken

Een eerste miskraam is geen reden voor nader onderzoek. Chromosoomonderzoek/karyotypering van de ouders kan wel na twee miskramen worden voorgesteld. Het onderzoek bestaat over het algemeen uit bloedonderzoek en echoscopisch onderzoek van de baarmoeder en de eierstokken. Als je in overleg met de gynaecoloog besluit om onderzoek te laten doen, is het belangrijk te weten dat bij 85% van de paren geen (behandelbare) oorzaak gevonden wordt na herhaalde miskramen. Het is dan ook verstandig niet te hooggespannen verwachtingen te hebben over de uitkomsten van het onderzoek.