Veilig slapen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je baby veilig kan slapen:

 

  • Zorg ervoor dat je baby op zijn rug blijft liggen

Het veiligst slaapt een baby op de rug. Uit zijligging rolt een baby al na een paar weken gemakkelijk op de buik. Leg je baby nooit op de buik te slapen.
Na deze tijd kan hij dit wel en is het dus verstandig om je baby op zijn rug te leggen. Een buikligging kan namelijk tot gevolg hebben dat de ademhaling belemmerd wordt.

Op zijn rug ligt je baby het lekkerst en kan hij vrij en ongehinderd ademen. Het risico dat je baby overlijdt aan wiegendood wordt aanmerkelijk kleiner als hij niet op zijn buik maar op zijn rug ligt.

Om ervoor te zorgen dat je baby op zijn rug blijft liggen, is het verstandig een trappelzak in de maat van je baby te kopen en niet één ‘op de groei’. Ook is het aan te raden om de dekentjes goed vast te stoppen onder het matras. Controleer daarnaast regelmatig of je baby nog op zijn rug ligt.

 

  • Zorg ervoor dat je baby niet te warm of te koud wordt

Een goede temperatuur is erg belangrijk, wanneer het gaat om veilig slapen. Vooral omdat het bekend is dat een te hoge slaaptemperatuur voor een grotere kans op wiegendood zorgt. Ook te koud slapen is niet goed voor je kind. Om het juiste slaapklimaat te creëren, moet je het beddengoed afstemmen op de temperatuur van je baby en op die van de kamer.

Na de eerste weken is een kamertemperatuur van 16-18 °C voldoende. In de warme zomermaanden is deze temperatuur vaak niet haalbaar en zal hij wat hoger liggen. Dit is helemaal niet erg. Houd er echter wel rekening mee bij het aankleden en het toedekken van je kind.

De temperatuur van je baby kun je het beste controleren in zijn nek of op zijn buik. De kamertemperatuur bepaal je met een thermometer.

 

  • Zorg dat je baby vrij kan ademen

Natuurlijk spreekt dit advies voor zich. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?

Zorg dat het beddengoed stevig vastligt en maak het bedje ‘kort’ op. Dat wil zeggen: leg je baby met zijn voetjes vrij dicht tegen het voeteneinde van het wiegje of ledikant en dek hem dan toe tot zijn schouders. Zo kan je kind nooit helemaal onder het beddengoed terechtkomen.

Gebruik in het bed geen kussen, (plastic) hoofd- of zijwandbeschermers, een plasmatras, hoezen, tuigjes of koordjes.

 

  • De directe omgeving van je kind is rookvrij

Er is een duidelijk verband tussen roken en wiegendood. Hoe meer sigaretten worden gerookt, des te groter het risico op wiegendood.

Roken tijdens de zwangerschap heeft een ongunstige invloed op de zuurstofvoorziening, groei en vermoedelijk ook de longfuncties van je kind. Allemaal gevolgen die na de geboorte het risico op wiegendood vergroten.

Luchtwegaandoeningen komen vaker voor bij kinderen van rokende ouders. Een kind rookt passief mee als je als rokende ouder (borst)voeding geeft of je kind bij je in bed neemt. Het beste is: niet roken in aanwezigheid van je kind.

 

  • Laat je baby niet bij je in bed slapen

In jouw grote bed loopt je baby de kans om te stikken.

Een dekbed is voor kinderen tot twee jaar niet veilig. Er kan sprake zijn van warmtestuwing, doordat het dekbed te goed isoleert. Je baby kan dan niet meer vrij doorademen en hij raakt zijn lichaamswarmte onvoldoende kwijt.

Als je je baby bij je in bed neemt, is het mogelijk dat je door moeheid toch in slaap valt, ook al is het niet de bedoeling. Op een onbewust moment kun je per ongeluk de deken over je heen trekken en kan je baby in ademnood komen. Mede om deze reden raadt Sichting Consument en Veiligheid het af om je baby bij jou in het grote bed te laten slapen.

Wil je je kind toch in de gaten houden, omdat hij bijvoorbeeld ziek is, zet dan de (reis)wieg of het campingbedje naast je eigen bed.

 

  • Er is voldoende afstand tussen wieg of ledikant en (gordijn)koorden en snoeren

Wanneer je kind bij een (gordijn)koord of snoer kan, bestaat het gevaar dat hij hierin verstrikt raakt.