Waar bevallen?

Waar bevallen: thuis of ziekenhuis?

Verloopt de zwangerschap zonder complicaties en heb je in eventuele voorgaande bevallingen ook geen complicaties gehad, dan is er in Nederland de mogelijkheid om te kiezen waar je wilt gaan bevallen, thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch). Het is de bedoeling dat je gedurende de zwangerschap samen met je partner bepaalt wat voor jullie de beste plaats is om te bevallen. Welke keuze je ook maakt, het is voor ons het belangrijkste dat jullie je prettig en veilig voelen op de plaats waar de bevalling plaatsvindt. De beslissing waar je gaat bevallen kun je nog nemen of veranderen tijdens de bevalling. Indien er complicaties zijn of dreigen te ontstaan, dan besluiten wij dat de bevalling in het ziekenhuis zal plaatsvinden. Afhankelijk van de reden beval je dan of onder onze begeleiding of wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog.

Thuis bevallen

Regelzaken voor de bevalling begint

Voordat de bevalling begint is het handig als je het volgende regelt:
□ Huisnummer op de deur, goed werkende bel, buitenlicht en/of licht in de hal aan.
□ Het adres moet goed te vinden zijn. Weet je dat dit wel eens problemen geeft, zorg dan van te voren voor een duidelijke routebeschrijving.
□ Het bed staat op de goede hoogte (minimaal 80cm, maximaal 85 cm).
□ Zorg voor voldoende loopruimte om het bed.
□ De kamer is goed verwarmd en verlicht.
□ Alle benodigdheden voor de bevalling zijn bij de hand.
□ De ziekenhuistas staat klaar.
□ Regel opvang voor eventuele kinderen.
□ Wij zullen aangeven wanneer de kraamzorg gebeld moet worden.
□ Zorg dat je aangemeld bent bij het Rode Kruisziekenhuis en dat je gegevens up to date zijn.

 

Bij een thuisbevalling komt de verloskundige bij je thuis en wordt zij tijdens de bevalling geassisteerd door de kraamverzorgster.
Wij hebben alle benodigdheden bij ons om op onverwachte situaties te kunnen reageren. Hierdoor is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis.
Soms is het nodig tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis te gaan. Afhankelijk van de situatie ga je dan met de verloskundige in de auto, in je eigen auto, of per ambulance.

 

Vanaf 37 weken mag je thuis bevallen. Thuis bevallen mag alleen op een makkelijk toegankelijke plaats. Dit is noodzakelijk om indien het nodig zou zijn, je door ambulancepersoneel op te laten halen.
Op de verdieping waar je wilt bevallen moet stromend water aanwezig zijn.
Je bed moet verhoogd zijn. Ongeveer 80-85 cm vanaf de grond. Je kunt je bed verhogen met klossen, bierkratten of houtblokken.
Een ruggesteun in bed kan handig zijn en ook een ondersteek en een bedzeil zijn nodig.
De klossen, ruggesteun en ondersteek zijn te huur bij het uitleenmagazijn van de Thuiszorgwinkel aan de Büllerlaan in Beverwijk.
Een bedzeil bevindt zich vaak in een kraampakket dat door de meeste
ziektenkostenverzekeraars verstrekt wordt. Vraag dit kraampakket in je zwangerschap aan bij jouw ziektenkostenverzekeraar.

 

Als de bevalling gaat beginnen

Zodra de bevalling gaat beginnen zorg er dan voor dat de kamer temperatuur rond de 20-25 graden is. De meeste van onderstaande spulletjes zitten vaak in het kraampakket.
□ celstof kraammatrasjes (minimaal 10 stuks)
□ kraamverband (2 pakken)
□ maandverband (1 pak)
□ een navelklem
□ watten
□ steriele gaasjes
□ zeeppompje
□ alcohol 70 %
□ een teiltje of een ondersteek (te leen bij de thuiszorgwinkel)
□ 2 emmers
□ 2 grijze vuilniszakken
□ hydrofiele luiers (minimaal 10)
□ flanellen doeken (minimaal 4)
□ 2 metalen babykruiken + kruikenzak (controleer de kruik van tevoren!)
□ rectale thermometer
□ kleertjes voor de baby, minimaal 2 mutsjes
□ een bijzettafel of strijkplank om spulletjes op te zetten

 

Ook al ben je van plan om thuis te bevallen zorg dat er altijd een tas voor het ziekenhuis klaarstaat in geval je onverwacht daarheen moet.

 

Poliklinisch bevallen

Een poliklinische bevalling is een ziekenhuisbevalling onderbegeleiding van je eigen verloskundige. Het eerste deel van de poliklinische bevalling is gelijk aan dat van de thuisbevalling.
We komen thuis langs om te bepalen hoeveel ontsluiting je hebt en bellen dan de verloskamer zodat de verpleegkundige jullie kan ontvangen. Op het laatste moment van de ontsluiting blijven we bij je in het ziekenhuis om de bevalling verder te begeleiden. Wanneer je zonder complicaties bent bevallen ga je twee tot vier uur na de bevalling weer naar huis (ook ’s nachts).
Aan een poliklinische bevalling zijn kosten verbonden. Hoe hoog dit bedrag is varieert per verzekering.
Het Rode Kruis ziekenhuis organiseert om de 2 maanden een informatie avond over bevallen in het ziekenhuis. Tijdens deze avond wordt er informatie door een verpleegkundige gegeven en worden er dia’s getoond van de afdeling. Indien de drukte het toelaat wordt er een rondleiding gegeven over de verloskamers.
De verloskamers en kraamafdeling zijn in het Rode Kruis ziekenhuis op de derde etage (Afdeling B3)