Vader/partner

Informatie voor ( aanstaande) vaders*

Lees ook voor ‘vader’; de partner van de zwangere

 

Voor de aanstaande vader/partner is het net zo een spannende en bijzondere tijd!

Van harte gefeliciteerd, ‘jullie’ zijn zwanger! Mogelijk voor de eerste keer, of word je opnieuw vader*. Een hele spannende tijd, want in deze fase moet je er vooral voor jouw partner zijn. Er zal een hoop gaan veranderen, en je zult hier en daar vragen hebben, schroom niet, ook daarvoor kan je bij ons terecht! Wij moedigen het dan ook van harte aan om mee naar het spreekuur te komen. Dan kunnen jullie beiden al jullie vragen aan ons stellen. Hieronder volgen een aantal adviezen per periode, tevens staan er onderaan een aantal goede websites met veel informatie voor vaders. Daaronder nog een aantal boekentips.

 

Zwangerschap

  • Vroeg in de zwangerschap verandert er al heel erg veel, een zwangere kan al snel misselijk worden en last van de hormonen krijgen. Door deze hormonen kunnen vrouwen emotioneler zijn dan anders of anders reageren dan gewend. Probeer dit niet persoonlijk op te vatten en probeer geduld met haar te hebben.
  • Verder kan je bij misselijkheid bijvoorbeeld een licht verteerbaar ontbijtje op bed geven, of bepaalde geurtjes (koelkast/vlees/roken/alcohol) helpen te vermijden.
  • In de eerste maanden van de zwangerschap kan je de baby nog niet voelen bewegen, maar voorbij de 24 weken vaak wel. Toch kan je al eerder een verbinding krijgen met je baby door o.a mee te gaan naar de echo’s, het hartjesspreekuur en de controles bij de verloskundige, dan kan je het hartje horen!
  • Praat samen over het komende ouderschap, hoe zien jullie dit voor je? Wie zal welke taken op zich nemen? nemen jullie beide een dag vrij van werk? Wat voor invloed heeft dit op de financiën? Wie regelt kinderopvang? Welke naam krijgt jullie kindje? Willen jullie een cursus gaan doen samen of apart (zie hieronder de vaderschapscursus)? Zijn jullie getrouwd of moet het kindje erkend worden? Er zijn zoveel keuzes te maken in de zwangerschap dus het is fijn als jullie hier samen goed over nagedacht hebben.
  • Vaak wordt het lichamelijk wat zwaarder voor de zwangere. Misschien kunnen jullie de taken in het huishouden heroverwegen. Zwaardere taken lukken vaak niet meer op het einde van de zwangerschap bijvoorbeeld boodschappen halen, glas wegbrengen, stofzuigen, spullen de trap op- en af tillen.
  • We zien vaak dat baby’s de stem van hun vader herkennen zodra ze geboren zijn. Het kan misschien gek voelen om tijdens de zwangerschap tegen de buik te praten, maar het is zeker niet voor niets en zo hecht het kindje al in de buik ook aan jou.
  • Zet het telefoonnummer van de verloskundige, het ziekenhuis en van de kraamzorg alvast in je telefoon. Slim is om dit met een #ervoor te doen, zo staan deze contacten altijd bovenaan in je contactenlijst als je ze snel moet hebben.
  • Je relatie verandert wanneer jullie een baby verwachten. Je partner verandert op zowel lichamelijk als emotioneel vlak. Je merkt dit vaak als eerst doordat je vrouw emotioneler is dan normaal en ineens boos of verdrietig kan worden. Een zwangere vrouw heeft vaak behoefte aan waardering en erkenning. Heb geduld met je partner en blijf open en eerlijk naar elkaar communiceren. Ook lichamelijk verandert er veel tijdens de zwangerschap. Dit kan invloed hebben op jullie (seksuele) relatie. Vaak vermindert het libido van een vrouw tijdens het eerste en laatste trimester, in het tweede trimester kan het libido juist hoger zijn dan normaal, maar ook dit is verschillend per vrouw en afhankelijk van hoe de zwangerschap verloopt. Seks in de zwangerschap mag, tenzij de verloskundige of een arts anders aangeeft. Je kunt een baby geen pijn doen of beschadigen door het hebben van seks.

 

Regelzaken:

  • De erkenning van de (ongeboren) vrucht kan je in de zwangerschap al regelen. Hier zie je hoe je dat in de gemeente Beverwijk kan doen. Lees de website van de rijksoverheid en de Gemeente Beverwijk goed door. Ook kan je informatie vinden op de website van de deverloskundige.nl. Op de De Rijksoverheid vind je ook informatie over het geboorteverlof en partnerverlof.
  • Kinderopvang is moet je al snel regelen. Wenselijk is om je al aan te melden vóór 12 weken zwangerschap.

 

De bevalling

Op onze website staan al wat tips voor bij de bevalling. Die vind je hier.

 

De kraamperiode

De bevalling is geweest en eindelijk mogen jullie samen kennismaken met jullie baby. Een hele bijzondere periode die aanbreekt. Naast dat jullie vaak al moe zijn van de bevalling (omdat die veelal in de nacht plaatsvindt) zal de baby vaak ook geen rekening houden met het dag- en nacht ritme. Gelukkig zullen jullie in de eerste week vaak ondersteund worden door de kraamzorgster. Je kan met alle vragen bij haar terecht en daarmee zal ze al een hoop onzekerheden weghalen. Bespreek goed met elkaar wat jullie wensen hierin zijn zodat het een mooie periode voor jullie wordt. Hier volgen nog enkele tips.

  • Doe de aangifte bij de gemeente waar de baby geboren is, mits de baby erkend is of jullie getrouwd/geregistreerd partners zijn. De aangifte in de Gemeente Beverwijk kan tegenwoordig digitaal. Via deze link kom je direct op de juiste pagina. In Haarlem en Alkmaar moet je bij het gemeentehuis de aangifte doen.
  • Neem vrij van je werk, er gebeurt zoveel in de eerste week. Je hebt recht om een week vrij te zijn bij de geboorte van jouw kind. Hierboven staat nog meer informatie met betrekking tot het verlof.
  • Verstuur de geboortekaartjes niet te snel. De ervaring leert dat er dan al snel mensen gaan bellen om een kraamvisite in te plannen. Vaak zitten de dagen al zo vol dat sommige visite best tot later kan wachten.
  • Als het BSN binnen is van jouw baby kan je de baby bij de zorgverzekering opgeven. Logischerwijs schrijf je je kind bij op het polisblad van de ‘best’ verzekerde. Als jullie een uitvaartverzekering hebben, kunnen jullie ook je kind daarbij bijschrijven.
  • Bewaak de agenda, communiceer duidelijk wie wanneer welkom is en zorg ervoor dat bezoek maximaal een uur blijft.

Het lichamelijke herstel van je vrouw/vriendin na de bevalling duurt ongeveer 6 weken. Het bloedverlies na de bevalling kan ook tot 6 weken duren. We raden aan om geen seks te hebben zolang er bloedverlies is. Wanneer jullie hier weer aan toe zijn is heel verschillend per koppel en afhankelijk van hoe de zwangerschap, de bevalling en het kraambed verlopen zijn. Door de hormonale veranderingen in het lichaam van je vrouw en eventuele borstvoeding kan de vagina na de bevalling droger en gevoeliger zijn. Vrouwen moeten vaak ook wennen aan de veranderingen van hun lichaam na de bevalling en kunnen zich daardoor minder comfortabel voelen. Bespreek jullie gevoelens en verwachtingen hierin. Ook met vragen over dit onderwerp kunnen jullie bij ons terecht.

 

Goede websites:

 

Boekentips: