Zwanger worden

Preconceptie consult

Binnen onze praktijk bieden we kinderwens consulten aan, ook wel ‘preconceptie consult’ genoemd. Tijdens dit gesprek kunnen we voorlichting geven over diverse onderwerpen m.b.t. zwanger raken, leefstijl, risicofactoren en eventuele vragen van jou beantwoorden. Op die manier kunnen eventuele risico’s juist in de kwetsbare periode rond de conceptie worden voorkomen of verminderd. Het is afhankelijk van je verzekering of dit gesprek vergoedt wordt.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen:

  • gezond leven (roken, alcohol, drugs, beweging, gewicht)
  • het belang van foliumzuur
  • vruchtbaarheid (timing, eitjes en zaadjes)
  • erfelijke aandoeningen
  • als het niet lukt (verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid)
  • vragen over beleid n.a.v. vorige zwangerschap of baring

 

Zwanger worden? 

De afgelopen tientallen jaren hebben wetenschappers veel kennis opgedaan over de invloed van de lifestyle van kinderwensers op de gezondheid van hun baby. Die invloed begint al voor de bevruchting. Bij mannen én bij vrouwen. Gezonde voeding en foliumzuur verhogen de kans op een gezonde baby. Roken en alcohol verminderen die kans. Net als sommige ongezonde beroepen, zoals röntgenlaborant of rozenkweker. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden uit de waslijst aan informatie.
Er valt dus veel te weten voor dat je zwanger bent. Dat maakt dat de verantwoordelijkheid van ouders in spe al voor de bevruchting begint.

Zwanger worden?: www.strakszwangerworden.nl en www.zwangerstraks.nl

Handboek voor kinderwensers en twijfelaars: www.zwanger-worden.nl

 

 

Foliumzuur

Elke ouder wil graag een gezonde baby. Je kunt alleen nooit de garantie krijgen dat jouw kind gezond geboren wordt. Wel kun je proberen om de kans op een aandoening zo klein mogelijk te maken. Dat doe je door voor en tijdens de zwangerschap gezond te leven. En door het slikken van extra foliumzuur.

Extra foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby. Zoals een baby met een ‘open ruggetje’ of een ‘open schedel’ Deze aangeboren aandoeningen noem je ook wel neurale-buisdefecten.  Heb je een kinderwens en wil je zwanger worden? Slik dan extra foliumzuur.

De kans is erg klein dat je een kind krijgt met een neurale-buisdefect. In Nederland komt het voor bij 6 op de 10.000 levend geboren baby’s. Toch is het verstandig altijd foliumzuur te slikken als je zwanger wilt worden. Het maakt de kans op een kindje met een open ruggetje of open schedel nog kleiner.

 

Hoe gebruik je foliumzuur?

Foliumzuur zit in tabletten. Slik elke dag een tablet met 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Begin met foliumzuur slikken voordat je zwanger wordt. Het duurt ongeveer 4 weken tot er voldoende extra foliumzuur in je lichaam is. Advies is dus om al 4 weken foliumzuur te slikken op het moment dat je zwanger raakt.

Begin met foliumzuur een maand voordat je gaat stoppen met de pil of andere voorbehoedsmiddelen. Blijf foliumzuur slikken tot je 2 maanden/10 weken zwanger bent. Daarna is extra foliumzuur niet meer nodig. Slik je multivitamine voor zwangere vrouwen, hier zit foliumzuur is. Deze kan je wel de rest van je zwangerschap blijven slikken.

 

Lukt het niet om meteen zwanger te worden? Blijf dan gewoon foliumzuur slikken. Je kunt het zonder problemen maandenlang gebruiken. In de aanbevolen dosering is foliumzuur niet schadelijk. Ook niet als je de tabletten foliumzuur langere tijd gebruikt.

Soms lukt het niet om op tijd te beginnen met foliumzuur. Bijvoorbeeld omdat je onverwacht zwanger raakt, of sneller dan je had verwacht. Of omdat je niet wist dat foliumzuur belangrijk was. Je hoeft dan niet ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is erg klein.