Wat nog regelen?

Aangifte

De aangifte moet binnen 3 dagen na de bevalling gebeuren. Degene die aangifte doet moet bij de bevalling aanwezig zijn geweest. Regel het met je DigiD online via https://www.beverwijk.nl/geboorteaangifte

 

Aanmelden zorgverzekeraar

Vergeet niet je kindje aan te melden bij de zorgverzekeraar zodra de BSN van je kindje bekend is.

 

Vitamine K

Bij alle baby’s die borstvoeding krijgen wordt geadviseerd om vanaf 8 dagen na de geboorte tot 3 maanden na de geboorte vitamine K te geven. Deze vitamine is onvoldoende aanwezig in de borstvoeding. Na 3 maanden is je baby in staat deze vitamine zelf voldoende aan te maken. Je kunt deze vitamine in de eerste week zonder recept bij de apotheek of drogist verkrijgen.

 

Vitamine D

Vitamine D is nodig voor een gezonde botopbouw, een goede werking van de spieren en vitamine D speelt een rol bij de weerstand.
Vitamine D wordt in onze huid gemaakt onder invloed van zonlicht en zit in melkproducten. Kleine kinderen (baby’s) blijken zelf niet voldoende vitamine D in de huid te kunnen aanmaken. Daarom wordt er aangeraden om baby’s ,ouder dan 2 weken, die borstvoeding krijgen dagelijks een dosering van 10 microgram vitamine D te geven.
Baby’s die flesvoeding krijgen hoeven geen extra vitamine D te krijgen, in de flesvoeding zit namelijk al voldoende vitamine D.
Als de borstvoeding wordt afgebouwd mag je stoppen met het geven van vitamine D zodra je meer dan 500 ml flesvoedingen per dag geeft. Na de eerste verjaardag drinken de meeste kinderen geen flesvoeding meer, maar krijgen zij melk(producten) uit een pak. Deze kinderen hebben, tot zij 4 jaar worden, dagelijks 10 microgram vitamine D nodig.
Overigens is ook voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die borstvoeding geven het advies om dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen.

 

Wanneer bellen:

  • Als je zoveel bloed verliest dat het maandverband steeds binnen een kwartier vol is.
  • Je niet binnen 8 uur na de bevalling geplast heeft.
  • Je koorts krijgt in het kraambed, waarbij de temperatuur stijgt boven 38 graden.
  • De temperatuur van jullie baby ondanks kruikjes niet tussen de 36,5 en 37,5 graden t
  • De baby erg geel wordt
  • De baby erg suf en sloom is en niet wakker te krijgen is voor een voeding
  • De baby na 24 uur nog niet geplast of gepoept heeft

 

Indien de kraamverzorgster niet meer aanwezig is en je maakt je ergens zorgen over, neem dan altijd contact op met ons. Vaak kunnen we je telefonisch al verder helpen.