Vaders

Tijdens de zwangerschap en bevalling wordt de partner nog wel eens vergeten. En dat is geheel onterecht! Juist in deze heftige periode kan de partner heel veel steun bieden. Maar sta er niet van te kijken als hij of zij tijdens de bevalling sprakeloos en onthutst in een hoekje staat! Om dit toch een beetje te voorkomen hebben we de volgende tips op een rijtje gezet.

 

Tip 1 Ontspannen

De eerste fase van de bevalling verloopt vrij rustig. Het is wachten op de eerste centimeters ontsluiting. Belangrijk is dat er een ontspannen sfeer hangt. Die kun je creëren door het licht wat te dempen, de telefoon uit te schakelen en misschien een achtergrondmuziekje. En vergeet niet de verwarming iets hoger te zetten, je vrouw moet het ook met blote benen lekker warm hebben.

 

Tip 2 Verwennen

Warmte helpt om de pijn beter te kunnen verdragen en ontspant de spieren. Je kunt dus voor een warme kruik zorgen of misschien wel een warme douche of bad. Zet een potje thee of maak iets licht verteerbaars als een beschuitje of cracker. Zorg ervoor dat je vrouw het niet koud krijgt dus regel een warme outfit en dikke sokken. Kortom: Verwen haar! Op die manier kun je de pijn toch meer draaglijk maken voor haar.

 

Tip 3 Luister

Probeer te luisteren naar wat je vrouw aangeeft. Als ze graag even alleen wil zijn, laat haar dan. Je kan uiteraard af en toe even checken of alles nog goed gaat, maar dring jezelf niet teveel aan haar op.

 

Tip 4 Contact

Zorg ervoor dat je tijdens de bevalling contact maakt met je vrouw. Praten is misschien wat teveel van het goede, maar met je ogen en handen kun je ook laten merken dat je er voor haar bent. En laat het weten als je even weggaat, ze moet erop kunnen vertrouwen dat je in de buurt bent als ze je nodig heeft.

 

Tip 5 Meepuffen

Let op de ademhaling van je vrouw. Als de weeën heel hevig zijn hebben veel vrouwen de neiging om te gaan hyperventileren en dat is niet de bedoeling. In dat geval kun je eindelijk je ademhalingstechnieken toepassen die je op de cursus hebt geleerd. Zo kun je haar helpen om weer het juiste ademhalingsritme te vinden en te voorkomen dat ze in paniek raakt.

 

Tip 6 Moed!

Het is belangrijk om de moed erin te houden! Zodra je vrouw het even niet meer ziet zitten moet jij haar weer opbeuren. Moedig haar aan, zeg dat ze het goed doet en dat je trots op haar bent. Geef haar een lichte massage waardoor ze weer een beetje kan ontspannen en zo de kracht krijgt om weer door te gaan.

 

Tip 7 Aanspreekpunt

Zorg ervoor dat jullie van tevoren hebben besproken wat jullie wel en wat jullie niet willen in bepaalde gevallen. Jij zult het aanspreekpunt zijn tijdens de bevalling aangezien je vrouw zich ergens anders op moet concentreren. Zo kun je er op toezien dat al jullie afspraken ook worden nagekomen.

 

Tip 8 Hou vol!

Hoe heftig het allemaal ook is, je bent niet de eerste die even niet weet wat hij of zij moet doen. Als al die andere het is gelukt, kun jij het zeker ook! Wees niet bang om flauw te vallen, misselijk te worden of in paniek te raken. Op het moment suprème kan je vaak meer aan dan je denkt. Geef niet teveel over aan je eigen emoties. Zolang jij rustig blijft ben je je vrouw veel meer tot steun.

 

Besef goed dat het voor een partner niet altijd even gemakkelijk is om toe te kijken bij een bevalling. Hij of zij moet toekijken hoe jij pijn lijdt en kan er eigenlijk niets tegen doen. De gemengde gevoelens van onmacht en spanning maken van de bevalling een emotionele gebeurtenis. Toch verwachten vrouwen heel wat van hun partner tijdens de bevalling. Hij of zij moet kalm en vooral geruststellend blijven. Maar zo gemakkelijk is dat allemaal niet. Probeer zelfs tijdens een bevalling begrip voor elkaar te hebben. Bespreek van tevoren wat je van elkaar verwacht. Op die manier zijn jullie beide goed voorbereid!