Wanneer bellen?

Wanneer bellen als je gaat bevallen?

 

De bevalling

Vanaf 37 tot 42 weken zwangerschap mag je baby onder onze leiding geboren worden zolang er geen medische indicatie is. In Nederland is een thuisbevalling net zo veilig als een poliklinische bevalling. Het is belangrijk dat je de plek kiest waar je je prettig en zeker voelt. Kijk op ‘waar bevallen?’ wat je klaar moet zetten voor een thuisbevalling of nodig hebt voor een poliklinische/medische bevalling.

 

Beladvies

  • Ongerustheid

Als je twijfelt of ongerust bent moet je ons altijd bellen

  • Bloedverlies

Als je meer bloed verliest dan bij een normale menstruatie moet je ons altijd bellen. Bewaar bloederig ondergoed of maandverband zodat wij het kunnen beoordelen op hoeveelheid. Een klein vlekje rood/bruin bloed of slijm is normaal, dat kan komen door het ontsluiten of veranderen van de baarmoedermond.

  • Slijmprop

Het verliezen van de slijmprop is normaal, je hoeft ons niet te bellen. De slijmprop bestaat uit dik taai slijm, soms vermengd met rood/bruin bloed en kan soms enkele cm groot zijn. Je kan de slijmprop verliezen rondom de uitgerekende datum maar het zegt niets over het moment van bevallen.

  • Weeën

– Eerste kindje: Bellen als je 1-2 uur lang regelmatige weeën hebt om de 3-4 minuten die 1 minuut aanhouden.

– Tweede of volgende kindje: Bellen als je 1 uur lang regelmatige weeën hebt om de 5 minuten die 1 minuut aanhouden.

  • Vruchtwaterverlies → graag opvangen en bewaren.

– Groen, geel, bruin of rood vruchtwater? Direct bellen, ook ‘s nachts.

– Is het hoofdje van de baby niet ingedaald in het bekken? We benoemen dit op het spreekuur. Dan direct bellen, ook ‘s nachts.

– Helder vruchtwater (wit, kleurloos, vlokjes of licht roze)? Bel ons dan overdag of als het ’s nachts gebeurd is vanaf 8:30 op het praktijknummer.

Je mag nu niet in bad, geen gemeenschap, geen tampons. Douchen mag wel. Graag je temperatuur opmeten om de 4-6 uur en bellen indien > 37,8°C

– Weeën na gebroken vliezen? Volg dan de instructies bij het hierboven genoemde punt ‘weeën’.

 

Bereikbaarheid

Graag op volgorde bellen naar:

Praktijknummer                      0251-249290

Mobiele nummer                  06-22375045

Rode Kruis ziekenhuis          0251-265555