De eerste controle

De eerste controle

De eerste zwangerschapscontrole vindt plaats rond de negende week van de zwangerschap en duurt ongeveer 60 minuten. Neem de eerste keer je legitimatiebewijs mee.

 

Assistente

Als eerste spreek je onze assistente Ellen of Karin. Zij voert je/jullie algemene gegevens (naam, adres, verzekering) in de computer en geeft informatie over de praktijk, kraamzorg en eventuele zwangerschapscursussen. Je kan bij hun ook terecht voor het maken of verplaatsen van afspraken.

 

Verloskundige

Vervolgens spreek je een van de verloskundigen. Zij zal vragen stellen over de gezondheid van jou en je partner, evt. voorgaande zwangerschappen, erfelijkheid, ziektes in de familie en we bespreken de uitgerekende datum. Ook geven we, indien gewenst, informatie over screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 13 en 20 weken echo. Zie prenatale screening voor meer informatie. Natuurlijk is er naast onze vragenlijst ook ruimte om je eigen vragen te stellen.

Vanaf 12 weken zwangerschap kunnen we op de praktijk met de doptone het hartje van de baby luisteren. Vaak is de intake afspraak dus nog te vroeg om het hartje te kunnen horen omdat je kindje dan nog achter het schaambod zit en we geen harttonen kunnen vinden. Bij de 2e controle op de praktijk zullen we dit wel doen. Ook ben je vanaf 12 weken zwangerschap welkom op het Hartjes spreekuur elke donderdag van 16:30-17:00.

Iedereen die je mee wilt nemen naar een controle is welkom. Besef wel dat er misschien ook onderwerpen besproken worden die je liever privé houdt.