De eerste controle

De eerste controle

De eerste zwangerschapscontrole vindt plaats rond de negende week van de zwangerschap en duurt ongeveer 60 minuten. Neem de eerste keer je legitimatiebewijs mee.

 

Assistente

Als eerste spreek je onze assistente. Zij voert je algemene gegevens (naam, adres, verzekering) in de computer en geeft informatie over de praktijk, kraamzorg en eventuele zwangerschapscursussen. Verder vraagt ze of je wekelijks ‘geboortemail’ van ons wenst ontvangen. Dit is een mail die je een update geeft hoe ver je zwanger bent, en je vertelt hoe groot je baby is per zwangerschapstermijn. Zelf aanmelden kan ook via: geboortemail beverwijk. In onze bevestigingsmail/welkomstbrief krijg je ook een link naar alle folders die zinnig zijn om te lezen in je zwangerschap. Via de volgende link kunt u al deze folders ook vinden: folders van padlet.

 

Verloskundige

Vervolgens spreek je een van de verloskundigen. Deze zal vragen stellen over de gezondheid van jou en je partner, evt. voorgaande zwangerschappen, erfelijkheid, ziektes in de familie en we bespreken de uitgerekende datum. Ook geven we, indien gewenst, informatie over screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 weken echo. Zie prenatale screening voor meer informatie. Natuurlijk is er naast onze vragenlijst ook ruimte om je eigen vragen te stellen. Schrijf ze van te voren op, de praktijk wijst uit dat veel zwangeren hun vragen zijn vergeten zodra ze op het spreekuur zijn.

Vanaf 12 weken zwangerschap kunnen we op de praktijk met de doptone het hartje van de baby luisteren. Vaak is de intake afspraak dus nog te vroeg om het hartje te kunnen horen omdat je kindje dan nog achter het schaambod zit en we geen harttonen kunnen vinden. Bij de 2e controle op de praktijk zullen we dit wel doen. Ook ben je vanaf 12 weken zwangerschap welkom op het Hartjes spreekuur elke donderdag van 17:00-17:30.

Iedereen die je mee wilt nemen naar een controle is welkom. Besef wel dat er misschien ook onderwerpen besproken worden die je liever privé houdt.