Vervolgcontrole

De verloskundige controleert regelmatig het verloop van de zwangerschap. Wat wordt er tijdens een controlebezoeken onderzocht?

 

De baarmoeder

Bij elke controle wordt de groei van de baarmoeder nagegaan door met de handen op de buik naar de hoogte van de baarmoeder te voelen. Zo kan ze vaststellen of je kindje voldoende groeit. Vanaf 12 weken wordt naar de harttonen van het kind geluisterd. In de laatste maanden van de zwangerschap onderzoekt de verloskundige ook de ligging van het kind. In de laatste weken wordt gevoeld of het hoofd van het kindje indaalt in het bekken.

 

De bloeddruk

Bij elke controle wordt de bloeddruk gemeten. Deze wordt weergegeven in een bovendruk en een onderdruk (bijvoorbeeld 120/60). Vooral de onderdruk is van belang. Tegen het einde van de zwangerschap kan deze wat hoger worden.

Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap kan geen kwaad, maar geeft soms vervelende klachten, zoals duizeligheid. Een hoge bloeddruk maakt vaak extra zorg voor moeder en kind noodzakelijk.

 

Het gewicht

Vroeger werd bij elk bezoek het gewicht gecontroleerd. Tegenwoordig gebeurt dat in principe niet meer: gewichtscontrole is bij een normaal verlopende zwangerschap niet zinvol. Wij wegen de eerste controle en bij 36 weken. Normaliter neemt je gewicht met 10 tot 15 kilo toe gedurende de zwangerschap.

 

De urine

In het verleden werd bij elke zwangere de urine gecontroleerd op de aanwezigheid van eiwit en suiker. Ook dit onderzoek blijkt bij een ongestoorde zwangerschap weinig zinvol. Bij een verhoogde bloeddruk wordt er wel op eiwit in de urine gecontroleerd.

 

Hoe vaak word je gecontroleerd?

Indien de zwangerschap normaal verloopt kom je:

 

  • tot 18 weken elke 4-6 weken
  • van 18 tot 24 weken elke 4 weken
  • van 24 tot 30 weken elke 3 weken
  • van 30 tot 36-37 weken elke 2 weken
  • vanaf 36 weken tot het einde van de zwangerschap, elke week.

 

Tussen 34-36 weken zullen we de bevalling in het kort bespreken. Deze informatie is te lezen op deze site, maar je krijgt het dan ook mee op papier.

Het stellen van vragen kan natuurlijk bij elke controle!