Anticonceptie

Als je (voorlopig) niet zwanger wilt worden, bedenk dan welke anticonceptie bij je past.

Onlangs bevallen? De eerste menstruatie kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het is dus aan te raden om al vrij snel na de bevalling over anticonceptie na te denken.

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Daarom is het goed om van te voren te bespreken welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Samen met ons kun je de diverse anticonceptiemethoden doornemen, als ook jouw wensen, jouw verwachtingen en eventuele medische bijkomstigheden. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken. Wij bieden dit consult aan tijdens de laatste dagen van de kraambedperiode of tijdens de nacontrole van je zwangerschap (6 weken na de bevalling). Ook als je niet zwanger bent geweest kun je bij ons terecht voor een apart anticonceptie consult. Dit gesprek zal ongeveer een half uur duren.

Bij een gezonde vrouw met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis, kunnen wij een recept uitschrijven voor de pil of het spiraaltje. Tevens krijg je foldermateriaal aangeboden. Ook stellen we je huisarts op de hoogte van het consult middels een brief en noteren hierin je gekozen anticonceptiemethode.

 

Spiraal plaatsen

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena).

 

Hormoonvrij (T-safe)

Dit spiraaltje bevat geen hormonen en oefent geen invloed uit op de eicellen van de vrouw. De belangrijkste werking van het koperspiraaltje is juist dat het de zaadcellen van de man inactief maakt, waardoor deze niet meer in staat zijn een eicel van de vrouw binnen te dringen en te bevruchten. Bovendien zorgt het koperspiraaltje ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder geschikt wordt voor een bevruchte eicel om zich erin te nestelen (in het zeer zeldzame geval dàt een eicel bevrucht zou worden).

Belangrijkste voordelen:

 • zeer betrouwbaar
 • 10 jaar bescherming tegen zwangerschap
 • je natuurlijke menstruatiecyclus blijft behouden
 • niemand merkt wat van je anticonceptie.

Belangrijkste nadelen:

 • je menstruatie duurt wat langer dan normaal en kan wat pijnlijker zijn dan zonder spiraaltje
 • je moet het laten inbrengen en verwijderen door een verloskundige of (huis)arts

 

Hormoonspiraaltje (Mirena)
Het spiraaltje bevat alleen het hormoon progestageen en geeft hiervan elke dag wat af aan je lichaam. Mirena® is 5 jaar werkzaam en dus ben je in deze periode voortdurend beschermd tegen zwangerschap. De hoeveelheid hormoon die dit spiraaltje afgeeft, is zeer gering waardoor de eisprong niet wordt voorkomen. Dit leidt echter nooit tot een zwangerschap vanwege de werking die de hormonen uit het spiraaltje op de baarmoeder hebben. Na 5 jaar moet het hormoonspiraaltje verwijderd te worden, al kun je dit natuurlijk ook eerder laten doen.

Belangrijkste voordelen:

 • zeer betrouwbaar
 • 5 jaar lang bescherming tegen zwangerschap
 • constante zeer lage hormoondosering
 • niemand merkt wat van je anticonceptie
 • je menstruatie kan veranderen of kan zelfs helemaal wegblijven

Belangrijkste nadelen:

 • onvoorspelbaar bloedverlies
 • je moet het laten inbrengen en verwijderen door een verloskundige of (huis)arts

 

Wanneer kan ik een spiraal laten plaatsen?

Vanaf 10 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Na een keizersnede is dit na 12 weken.
 Wanneer je nog nooit bevallen bent, plaatsen wij de spiraal het liefste binnen 7 dagen na de eerste dag van je menstruatie.

 

Nacontrole
Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke 6 weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.
Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

 

Tarieven

De kosten van het plaatsen van een spiraaltje wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Kosten van de spiraal moet je vaak zelf eerst betalen en krijg je vaak vergoed als je aanvullend verzekerd bent.

Anticonceptieconsult                                                          € 25,-

Plaatsing spiraaltje inclusief controlemoment              € 63,53

Spiraaltje verwijderen                                                         € 25,-

T-Safe (op recept af te halen bij apotheek)                     € 69,-

Mirena (op recept af te halen bij apotheek)                    € 145,39

Wij zijn genoodzaakt € 15,- in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren afgezegd worden of voor afspraken die niet worden nagekomen.

 

Vragen?

Voor meer informatie zie onderstaande folders en websites. Je kunt ons uiteraard ook bellen of mailen met vragen of een om een afspraak te maken voor een anticonceptieconsult.

 

Websites en folders