Als je (voorlopig) niet zwanger wilt worden, bedenk dan welke anticonceptie bij je past.

Onlangs bevallen? De eerste menstruatie kan vanaf 6 weken weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het is dus aan te raden om al snel na de bevalling over anticonceptie na te denken.

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Daarom is het goed om van te voren te bespreken welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Samen met ons kun je de diverse anticonceptiemethoden doornemen, als ook jouw wensen, jouw verwachtingen en eventuele medische bijkomstigheden. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken. Wij bieden dit consult aan tijdens de laatste dagen van de kraambedperiode of tijdens de nacontrole van je zwangerschap (6 weken na de bevalling). Ook als je niet zwanger bent geweest kun je bij ons terecht voor informatie en plaatsing van het anticonceptie spiraaltje. Mocht je een andere vorm van anticonceptie wensen verwijzen we je naar je huisarts voor het recept.

 

Spiraal plaatsen

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. In grote lijnen zijn er twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe) en het hormoonspiraaltje (Mirena).

 

Hormoonvrije koperspiraal (T-safe)

Dit spiraaltje bevat geen hormonen en oefent geen invloed uit op de eicellen van de vrouw. De belangrijkste werking van het koperspiraaltje is juist dat het de zaadcellen van de man inactief maakt, waardoor deze niet meer in staat zijn een eicel van de vrouw binnen te dringen en te bevruchten. Bovendien zorgt het koperspiraaltje ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder geschikt wordt voor een bevruchte eicel om zich erin te nestelen (in het zeer zeldzame geval dàt een eicel bevrucht zou worden).

Belangrijkste voordelen:

 • zeer betrouwbaar >99%
 • 10 jaar bescherming tegen zwangerschap
 • je natuurlijke menstruatiecyclus blijft behouden
 • niemand merkt wat van je anticonceptie
 • ook te gebruiken als morning-afterpil alleen dan blijvend

Belangrijkste nadelen:

 • je menstruatie duurt wat langer dan normaal en kan wat pijnlijker zijn dan zonder spiraaltje (toename 10%)
 • je moet het laten inbrengen en verwijderen door een verloskundige of (huis)arts

 

Hormoonspiraaltje (Mirena)
Het spiraaltje bevat alleen het hormoon progestageen en geeft hiervan elke dag wat af aan je lichaam. Mirena is 8 jaar werkzaam en dus ben je in deze periode voortdurend beschermd tegen zwangerschap. De hoeveelheid hormoon die dit spiraaltje afgeeft, is zeer gering waardoor de eisprong niet wordt voorkomen. Dit leidt echter niet tot een zwangerschap vanwege de werking die de hormonen uit het spiraaltje op de baarmoeder hebben. Na 8 jaar moet het hormoonspiraaltje verwijderd te worden, al kun je dit natuurlijk ook eerder laten doen.

Belangrijkste voordelen:

 • zeer betrouwbaar >99%
 • 8 jaar lang bescherming tegen zwangerschap
 • constante zeer lage hormoondosering
 • niemand merkt wat van je anticonceptie
 • je menstruatie kan veranderen of kan zelfs helemaal wegblijven (12-20%)
 • ook te gebruiken als morning-afterpil alleen dan blijvend

Belangrijkste nadelen:

 • onvoorspelbaar bloedverlies, ook wel spotting genoemd
 • je moet het laten inbrengen en verwijderen door een verloskundige of (huis)arts

 

Wanneer kan ik een spiraal laten plaatsen?

Vanaf 12 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Wanneer je nog nooit bevallen bent, plaatsen wij de spiraal het liefste binnen 7 dagen na de eerste dag van je menstruatie. Voor ons is het helemaal geen probleem om de plaatsing te doen als je bloed verliest, het maakt de plaatsing zelfs nog gemakkelijker en minder pijnlijk.

 

Nacontrole
Hier in zijn er 2 opties. Een echo ter controle van de locatie van de spiraal geeft de meeste informatie, deze is wel op eigen kosten https://www.verloskundigechocentrumbc.nl/afspraak-maken/
Óf 6 weken na plaatsing mag je kosteloos terugkomen voor een nacontrole waarbij de verloskundige de draadjes kan voelen om zeker te weten dat de spiraal werkend is.
Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je vaak snel bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar. Mocht er een actieve zwangerschapswens zijn adviseren we je om zo snel mogelijk te starten met dagelijks foliumzuur/folaat.

 

Tarieven

Kosten van de spiraal moet je vaak zelf eerst betalen en krijg je vaak vergoed als je (aanvullend) verzekerd bent. Wij zullen je spiraal bestellen via een online apotheek (anticonceptieportaal.nl). Nadat je de spiraal betaald hebt wordt deze afgeleverd op de praktijk, zo kan er niets mis gaan.

 

Websites en folders