Bevalling

Hoe begint het?

Weeën

De bevalling kan zich aankondigen door middel van weeën of door het breken van de vliezen. Weeën zijn harde buiken die komen en gaan en steeds heftiger en pijnlijker worden. Vaak beginnen weeën onregelmatig en houden nog niet zo lang aan. Zolang de weeën nog niet regelmatig komen a 4-5 minuten en minder dan 40 seconden duren, kunnen de weeën nog afzwakken. Je hebt dan voorweeën gehad. Deze weeën zorgen wel voor verweking en verstrijking van de baarmoedermond, en voor het indalen van de baby, maar nog niet voor de ontsluiting. Het heeft bij deze weeën dus weinig zin om al te bellen, omdat het weer op kan houden. Als de weeën wel doorzetten merk je dit aan de harde buik die steeds langer duurt en de pauzes die korter worden. Vaak lukt het niet meer om normaal te ademen en moet je de weeën wegpuffen. Ook moet je zoeken naar een prettige houding. Veel barende vinden verlichting van de pijn onder de douche of in bad. Wanneer de weeën om de 3 minuten komen en ongeveer een minuut duren, begint de ontsluiting te vorderen. Dit is vaak het moeilijkste deel van de bevalling. Je leert tijdens de zwangerschapscursus hoe je in deze fase het beste kunt ademen en welke houdingen mogelijk zijn.

 

Breken van de vliezen

De vliezen kunnen breken voordat de weeën begonnen zijn of tijdens de weeën. Meestal verlies je eerst een plonsje en vervolgens druppelsgewijs wat vocht. Als de baby diep is ingedaald kan het plonsje ontbreken, maar merk je het aan continue vochtverlies wat je niet op kan houden. Het is dan belangrijk om op de kleur te letten. Wanneer het vruchtwater helder is, rozig of met witte vlokjes is het goed. Wij willen dan wel op de hoogte worden gesteld tussen 9.00 en 22.00 uur die dag. Bij gekleurd vruchtwater (geel, groen of bruin) heeft de baby in het vruchtwater gepoept en moet je ons direct bellen op elk tijdstip van de dag.
Indien op het spreekuur is geconstateerd dat het hoofdje niet voldoende was ingedaald moet je ons ook bellen zodra de vliezen breken.

 

Slijmprop

Voordat de bevalling begint kun je de slijmprop verliezen: dit is een taaie gele prop slijm die vermengd kan zijn met bloed. Schrik niet, dit mag er bij horen. Het verliezen van de slijmprop of stukjes daarvan hoeft niet te betekenen niet dat je die dag bevalt. Het kan zelfs nog een week of langer duren. Wanneer je bloedverlies meer is dan bij een menstruatie moet je contact met ons opnemen.