Centering Pregnancy

“Het unieke aan Centering Pregnancy is de groepsdynamiek: alle aanwezigen hebben hun eigen inbreng en spiegelen, ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. De verloskundige is onderdeel van de groep en kan ook onderwerpen inbrengen.”

 

Naast de reguliere controles kan je bij ons sinds oktober 2017 ook kiezen voor Centering Pregnancy. Beleef je zwangerschap met een groep andere zwangeren en krijg intensieve prenatale zorg zoals jij dat wenst.

Het programma dat we je aanbieden is ontwikkeld voor vrouwen die graag goed geïnformeerd willen worden over hun zwangerschap en die het fijn vinden om andere zwangere vrouwen te ontmoeten. Kijk ook even op www.samenweetjemeer.nl/ontdek-het-hier/.

 

Zorg in de groep

Je vormt een groep samen met andere vrouwen die ongeveer in dezelfde periode uitgerekend zijn als jij. Er zijn 10 bijeenkomsten van 2 uur waarbinnen je individueel contact hebt met je verloskundige voor het uitwendig onderzoek naar de grote en ligging van de baby. Binnen de groep vinden ook de overige controles plaats. Daarna worden in de groep vragen, zorgen en oplossingen besproken. Centering Pregnancy is voor iedereen mogelijk, gratis en laagdrempelig.

 

Actieve betrokkenheid bij de zorg

Je leert hoe je je bloeddruk zelf kunt meten, je wegen, je eigen zwangerschapskaart bijhouden en indien nodig urine te testen. Je leert hoe je gezondere keuzes kunt maken, voor jezelf, je zwangerschap en je baby.

 

Elkaar steunen en kennis uitwisselen op interactieve manier

In de groep worden onderwerpen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap, bevalling, kraambed en je baby. Naast de verloskundige is er altijd nog een kraamzorg of assistente bij de bijeenkomst aanwezig en soms zal er iemand uitgenodigd worden om te komen praten over specifieke bijeenkomsten. Je ontmoet andere zwangere vrouwen waardoor je ervaringen kunt delen op een interactieve manier en zo nodig elkaar kunt steunen. Het kan een begin zijn van nieuwe levenslange vriendschappen. Je partner en/of andere ondersteunende personen om je heen zijn ook welkom binnen de groep in bepaalde bijeenkomsten.

 

Vaste dag en tijdstip vooraf bekend

Deze vorm van zorg is op vastgestelde dagen en tijden. Deze zijn vooraf bekend tot het einde van je zwangerschap. Je hoeft niet meer te wachten op je controle. Indien er een extra controle nodig is kan dit altijd 1 op 1 nog met je verloskundige. Indeling in welke groep je start wordt door ons gedaan om er zo voor te zorgen dat iedereen in de groep ongeveer in dezelfde periode is uitgerekend.

 

Beter contact met je verloskundige

Je hebt langer contact met je verloskundige dan wanneer je enkel 1 op 1 controles zou hebben. Je kunt dus meer vragen stellen en langer over iets doorpraten. Dat is niet alleen prettig voor jou maar ook belangrijke voor ons. We horen zo beter wat er speelt en kunnen beter begrijpen wat er voor jou en de andere vrouwen belangrijk is.

 

Betere uitkomsten van de zwangerschap

Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren. Er is aangetoond dat groepsbijeenkomsten bijdragen aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap, bevalling en kraambed en je rol als moeder! Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een hele fijne vorm van zorg vinden. Door heel Nederland wordt door verloskundigen Centering Pregnancy al jaren gedaan met groot succes.

 

Meer weten over Centering Pregnancy?
We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan deze bijeenkomsten. Als je nog vragen hebt neem gerust contact met ons op of vraag er naar op de eerste afspraak.

Ervaring van een zwangere

Zie voor meer informatie: