Wat te doen?

Ik heb een miskraam – wat nu?

Als blijkt dat je een miskraam hebt, zijn er 3 mogelijkheden:

  1. Afwachten: natuurlijke manier
  2. Behandeling met medicijnen in het ziekenhuis
  3. Ingreep in ziekenhuis (curettage)

Je verloskundige zal de verschillende mogelijkheden – en wat deze voor jou betekenen – met je bespreken

 

 Afwachten: natuurlijke manier

Als het zeker is dat het hartje niet meer klopt – dat wordt gecontroleerd met echo(‘s) – kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Meestal gebeurt dat binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies.

Monique (29): ‘Bij de eerste zwangerschap bleek dat het hartje van de baby niet klopte. Ik was erg van slag, want ik was heel blij met de zwangerschap. Om aan het idee te wennen, wilde ik afwachten. Tien dagen na de echo kreeg ik krampen en bloedverlies. Dat werd steeds erger. Ik heb toen de verloskundige gebeld. Zij heeft me tips gegeven hoe ik om kon gaan met de buikpijn. Die middag heb ik rustig aan gedaan. De pijn werd minder en – na wat stolsels- het bloedverlies ook.’

  

Behandeling met medicijnen

Bij een behandeling met medicijnen krijg je in het ziekenhuis van een verloskundige of een gynaecoloog tabletten. Deze worden ingebracht in de vagina. Je wacht daarna thuis af of de medicijnen werken. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam: met bloedverlies en buikpijn. De medicijnen werken bij ongeveer de helft van de vrouwen. Als de miskraam niet meteen op gang komt, kun je afwachten. En anders is een ingreep in het ziekenhuis (curettage) nog de enige mogelijkheid.

 

Ingreep in het ziekenhuis (curettage)

Een curettage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg met een soort schrapertje, zuigertje of slangetje. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt dan een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. Soms blijft er na een curettage weefsel in de baarmoeder achter, waardoor je bloedverlies blijft houden. Dan is het nodig om de curettage te herhalen.

 

Meer info of hulp zie www.miskraambegeleiding.nl

Bron:www.deverloskundige.nl/miskraam/